Dags för Fjärdhundralands skördefest
Packa kylväskorna och se till att vara riktigt hungrig. Lördagen 21 september är det dags för en av Fjärdhundralands absoluta höjdpunkter – matrundan Mat & Människor. Då kan man resa runt och testa så många smaktallrikar som man orkar.
Destinationen Fjärdhundraland växer så det knakar. Drygt en halv miljon människor besökte under förra året något av de 170 besöksmål som finns i Fjärdhundraland. I år har antalet företag växt till 200 stycken.
Årets upplaga av matrundan Mat & Människor samlar 31 bondgårdar, bagerier, slott, charkuterier, grönsaksodlare, caféer, tehandlare, glassmakare, fruktodlare, ysterier och många fler.
– Den som reser i Fjärdhundraland för att äta kommer inte bli besviken. Här finns inte bara den goda maten, du upplever den också, både på tallriken men också ute på åkrarna, grönsakslanden, fruktodlingarna och i hagarna där djuren betar, bökar och sprätter. Och här finns också människorna bakom maten och deras kunskap som de gärna delar med sig, säger Anna Hane på Resta gård, presskontakt för Mat & Människor.
Alla matföretag erbjuder en smaktallrik för endast 40 kronor. Årets meny innehåller bland annat rätter som grillad majs, wrap med pulled ewe (fårtacka), gråärtssoppa, ravioli på kulturspannmål och vilda örter, gulaschsoppa och american smashed burger. För den som gärna vill ha lite efterrätt finns det också gott om sötsaker, som glass, våfflor, kakbufféer, österrikiska briocher (buchteln) med vaniljsås och äppelkaka.
Precis som tidigare år går det också att få sig matkunskap till livs. I år är det också flera av de medverkande företagen som på olika sätt förmedlar sin matkunskap till besökarna. Alsta trädgårdar har en utställning om pepparrot, Tärna Bygdegårdsförening berättar om äldre fruktsorter från Tärna och på Grönsöö slott finns det möjlighet att provsmaka ett stort antal äpplen. Det sker visningar av grönsaksodlingar, fruktodlingar, visas film från hönsstall och mycket annat. På några gårdar får man stifta närmare bekantskap med kor, lamm, grisar, höns och honungsbin. Flera av mathantverkarna ger också handfasta tips när det gäller matlagning och beredning av mat, som hur man gör sin egen glass, syltar och saftar, stoppar korv och lufttorkar skinka och mycket annat. Och den som har lust får testa att baka sin egen pasta.
Tid: Lördagen den 21 september kl. 10 – 16. https://www.fjardhundraland.se/matomanniskor/
Presskontakt: Anna Hane, tel 072-221 13 01, epost:
Ordförande i Fjärdhundraland: Thomas Björk, tel 070-899 29 19, epost:
Pressbilder för användning i samband med detta evenemang
I Fjärdhundraland samlar vi bra upplevelser i en levande landsbygd med historia, naturupplevelser och spirande småföretagande: kaféer, boende, gårdsbutiker och mycket mer! Massor av mathantverk, natur, kultur – allt inom en timme från Stockholm, Uppsala och Västerås. Vinnare av Stora Turismpriset 2019.