Mariakyrkan mitt inne i Örsundsbro är Lagunda församlings moderna samlingspunkt. Där firas gudstjänst varje söndag och det sker aktiviteter hela veckan lång. På tisdagar är det till exempel sopplunch och ibland föredrag. I Mariakyrkan kommer du också i kontakt med kyrkans personal. I Lagunda församling ingår även tio medeltidskyrkor i området runt Örsundsbro.
Läs merKyrkor
Tätt, tätt med små vita kyrkor. Så ser det ut på många ställen i Fjärdhundraland. De medeltida kyrkorna finns kvar, flera med målningar av Albertus Pictor.
Härnevi kyrka
Härnevi kyrka ligger i en idyllisk bymiljö med lummiga träd och tjärad klockstapel. Sommarkafé.
Läs merTorstuna kyrka
Torstuna kyrka är från 1790-talet i nyklassicistisk stil och mycket rymlig. Torstuna-befolkningen var stor på den tiden och alla skulle få plats i kyrkan! Bygget ersatte en medeltidskyrka som hade blivit träffad av blixten i början av 1700-talet. Altaruppsatsen är gjord av Burkhard Precht, som var en av barocktidens bästa stockholmshantverkare.
Läs merHjälsta kyrka
Hjälsta kyrka byggdes i slutet av 1400-talet. Den har höga och ståtliga valv, men saknar helt medeltida valvmålningar. Missa inte de fina runstenarna som står strax utanför kyrkogårdsmuren väster om kyrkan.
Läs merBildstenen vid Häggeby kyrka
Alldeles invid kyrkan står en fin bildsten.
Läs merHärkeberga kyrka
Härkeberga kyrka är fylld av målningar av Albertus Pictor. Inte en centimeter är tom, överallt finns det bilder av bibliska figurer, väsen ur folktron, exotiska djur och mycket annat smått och gott.
Läs merKumla kyrka
Kumla kyrka är framförallt känd för sina livfulla, välbevarande målningar av Albertus Pictor.
Läs merNysätra kyrka
Nysätra kyrka är från 1400-talet och byggd av tegel. Fasaden har rikligt med vita blinderingar – d v s dekorativa fält. Inuti är kyrkan präglad av 1800-talets stilideal.
Läs merHusby-Sjutolfts kyrka
Målningar av Albertus Pictor i gott skick.
Läs merLitslena kyrka
Medeltidskyrka med vackert altarskåp.
Läs merÖvergrans kyrka
Bleka i färgerna och bitvis skadade målningar men ändå väl värda ett besök.
Läs merBiskopskulla kyrka
Biskopskulla kyrka är en förklädd medeltidskyrka – vid första anblicken av den lilla tornförsedda helgedomen tror man att den är från 1700-talet – men kliver du in i kyrkan möts du av medeltida kalkmålningar.
Läs merYttergrans kyrka
Mycket liten medeltidskyrka med fina målningar av Albertus Pictor.
Läs merLångtora kyrka
Till det yttre en typisk upplandskyrka – vitputsad och utan torn. Inuti ska du framförallt titta på den fina valvkonstruktionen i koret– medeltidens byggare var verkliga esteter!
Läs merVittinge kyrka
Hårt restaurerade målningar av Albertus Pictor i vacker kyrkomiljö.
Läs merÖsterunda kyrka
Albertus Pictor-målningar med bland annat Sveriges äldsta bild på en skidåkare.
Läs merGiresta kyrka
En läckert rosa kyrka med fina tegeldetaljer. Eftersom kyrkan har en mycket god akustik är den idag känd som en högklassig konsertkyrka under Anders Walls beskydd. Sedan 1989 arrangeras här 6-10 konserter per år.
Läs merSala sockenkyrka
Målningar av Albertus Pictor i skapligt gott skick.
Läs merGryta kyrka
Gryta kyrka ligger i slutet av en idylliskt slingrande liten väg som först tar dig förbi ståtliga Salnecke och Salnecke slottscafé. Kyrkan är en ljusrappad medeltidsbyggnad med spåntak. Är kyrkan öppen, kan du titta på trevliga kalkmålningar i Albertus Pictors anda. Missa inte heller den lite säregna altaruppsatsen från 1700-talet och den fina predikstolen.
Läs merVänge kyrka
Albertus Pictor-målningar restaurerade på 1800-talet.
Läs merAltuna kyrka
Högt på en kulle står Altuna kyrka med utsikt över hela socknen. Kyrkan är från mitten av 1800-talet.
Läs merKulla kyrka
Den vitrappade kyrkan ligger på en liten höjd mitt i det uppländska odlingslandskapet. Det är inte långt till mälarviken Oxen. Kyrkan är byggd på medeltiden och har ett lågt och bastant torn.
Läs merUppsala-Näs kyrka
Uppsala-Näs kyrka skymtar fram vid sidan av vägen – en fin plats att stanna till på! Kyrkan byggdes på 1400-talet och har renoverats ett antal gånger genom seklen. Kyrkorummet är vitt och utan målningar. I kyrkoväggen sitter en del av en runsten inmurad.
Läs merSimtuna kyrka
Kyrkan började byggas på 1200-talet, men många senare tidsperioder har satt sina spår. Inne i kyrkan finns valvmålningar från 1460-talet av den s.k. Ärentunamästaren.
Läs merFittja kyrka
En vacker liten medeltidskyrka som har gott om blinderingar på fasaden. Blinderingar är dekorativa mönster och försänkningar i murytan.
Läs merHolms kyrka
Liten kyrka byggd på 1670-talet.
Läs merFrösthults kyrka
Frösthults kyrka är en medeltidskyrka som förseddes med torn på 1840-talet.
Läs merFröslunda kyrka
En liten kyrka från 1400-talet. Inuti finns några fina medeltida skulpturer och en av Sveriges äldsta orglar. Invid ligger utomhuskapellet Andrum.
Läs merVästeråkers kyrka
Liten medeltidskyrka som har starka band till godset Wik.
Läs mer