Med runstensmått mätt är det här en synnerligen minimalistisk runsten. Inga intrikata slingor eller invecklade bårder, utan ristaren har nöjt sig med ett kors och en enda runstensrad på den höga, släta stenen.
Läs mer
Fjärdhundraland har en rik historia och minnena av våra förfäder finns överallt. Från stenålder till nutid har människor bott, levt och handlat här, och lämnat sina spår. Och mycket finns kvar – runstenar längs vägar som för tusen år sedan var vikingatida ridstigar och gravhögar efter forntida stormän. Låt historiens vingar lyfta dig!
Med runstensmått mätt är det här en synnerligen minimalistisk runsten. Inga intrikata slingor eller invecklade bårder, utan ristaren har nöjt sig med ett kors och en enda runstensrad på den höga, släta stenen.
Läs merRunt Björksta kyrka, i trakterna av Sagån, finns flera platser med spännande hällristningar att besöka.
Läs merVid klockstapeln vid Österunda kyrka hittar du en av Upplands många runstenar. Som så många andra runstenar återanvändes den som tröskelsten i kyrkan när denna byggdes under medeltiden.
Läs merHemsta hagar är ett naturreservat med mycket kultur. Hagarna är marker som betats sedan årtusenden, och med blommor och växter som trivs precis här. Längre in i hagarna hittar du en historisk juvel – hällristningar som knackats in i en häll under bronsåldern.
Läs merVid vägen mellan Härkeberga och Skolsta står en runsten som berättar om en person som faktiskt bott på just den här platsen, Kälsta, för tusen år sedan.
Läs merVackert naturreservat med fantastisk utsikt över bygden. Lättströvat – upptäck både växter och lämningar från järnåldern. Tidig vår täcks åsen av en lila slöja– här växer det mest backsippor i Uppsala län. De lila skönheterna trivs gott på de magra och solvarma slänterna. Längs åsen finns också en mängd fornlämningar, ett gravfält med stensättningar och […]
Läs merHär i Fjärdhundraland är det inte backigt. Men åsarna har varit till hjälp både oss som vill ha utsikt, och medeltida vägfarare som behövde hjälp att hitta rätt och komma torrskodda fram. Lyssna på historien om åsar, skapade av istiden!
Läs merNaturskönt belägen fornborg från järnåldern. Murarna är väl synliga och platsen är ett fint utflyktsmål för både stora och små. Skutters skans är en av cirka 150 fornborgar i Uppland. Hit kom folket för att söka skydd mot fiender i oroliga tider. Borgen var en säker plats för både människor och husdjur från den omgivande […]
Läs merEn viking på skidor ser du på Bökstastenen.
Läs merPå några hundra meters avstånd från varandra står två runstenar, båda resta av kvinnor.
Läs merGör en upptäcktsfärd bland fornlämningar.
Läs merInvid vägen står en stor korsprydd runsten som berättar att Frögärd rest stenen efter sin man Igul. I slutet av 1800-talet var det på håret att den här stenen fraktades iväg till Skansen i Stockholm, men Mjölkbolaget i Forsby, som ansåg att stenen fanns på deras mark, satte stopp för tilltaget. U1154
Läs merEn mycket stor hällristning i fint skogslandskap.
Läs merPå 1000-talet lät Torsten gör den här stenen till minne av Halvdan.
Läs merMånga hällristningar alldeles invid vägen.
Läs merFör tusen år sedan beslutade Ari som bodde på Ramsjö gård att låta resa en runsten till minne av sin far. Under tiden som gått har stenen funnit sin väg till Edinburgh, där den nu står. 2014 restes en kopia av stenen hemma i Morgongåva.
Läs merEtt nästan tre meter högt monument över en vikingatida katastrof.
Läs merHela Fjärdhundraland är fyllt av historia. I Morgongåva har en grupp entusiaster gjort historien extra tillgänglig i det som kallas Morgongåva vikingaområde. Inom området finns inte bara runstenar, utan även gravhögar, tjärdalar och annat spännande. Se även Morgongåvas nya runsten
Läs merLiten medeltidskyrka som har starka band till godset Wik.
Läs merÄsåsen är en lugn och rofylld plats ungefär 40 meter ovanför odlingsbygden. Här och var finns det utsiktsplatser med vida utblickar över landskapet.
Läs merFin plats för picknick vid kyrkoruinen.
Läs merPå Altuna-stenen ser du spännande bildberättelser från den vikingatida sagovärlden.
Läs merAlldeles invid kyrkan står en fin bildsten.
Läs merUpplevelser på landet, sevärdheter och utflykter i Uppland och norra Mälardalen. Här hittar du småvägarna som leder dig på en bättre väg från Stockholm till Dalarna, från Uppsala till Västerås eller från Enköping till Sala. Vacker natur, god mat, intressant historia och personliga möten.