Lia och Tommy planterade det första trädet i Solkulla Matskog hösten 2019. Det bottnade i en längtan att göra öknen grön, men landade i att gräva där de står, i Kulla utanför Örsundsbro. En ratad åkerplätt är nu under förvandling till en skog med mat. Under träden av frukt, bär och nötter växer buskar, klängväxter och perenner som levererar ätbart till människa och pollinerare.
För Lia finns inga regler om hur saker och ting bör se ut, i trädgården testar hon, misslyckas och förundras över att skaparglädjen ger en sådan ro för själen. Lekfullhet, glädje och permakultur är hennes ledord.
I rabatterna invid huset samsas ätbart med blommor och vindruvor. Det finns sandbäddar och hügelbäddar för köksväxter och vilda delar för mångfald. Ett växthus ger en längre odlingssäsong. Tomtens möjligheter för mikroklimat utnyttjas för mer värmekänsliga träd, som valnöt, ätbar kastanj, persika, kvitten, minikivi, mullbär och vindruvor. Tanken bottnar i en längtan att kunna skörda mat med så liten arbetsinsats som möjligt under så stor del av året som det bara går.
Att laga mat med svenska råvaror, gärna närproducerade, och inspirera till mer perenn matodling står i fokus för LIa. Hon erbjuder både små och stora workshops som är helhetsupplevelser med mat, kultur, natur och gemenskap.
Det finns också stugor samt glampingtält att hyra .