Nästan alla människor minns smaker och måltider som någon gång i livet har gett ett bestående intryck. Det är vad Marloes Öhrnell från Örsundsbro tagit fasta på i sin verksamhet Smakminnen. Hon drivs av en stor passion för allt som rör historiska recept, som hon samlar in, provlagar och presenterar. Är du nyfiken på gamla mattraditioner och vill uppleva mat från förr är det bara att börja botanisera bland recepten! Kanske fastnar du för tisdagssoppan sluring eller en maffig kolatårta från Hovdala slott?
2023 startade Smakminnen projektet Global Matkultur, där målet är att bevara och synliggöra gamla mattraditioner som kommit till Sverige med matentusiaster från hela världen. Ännu ett mål är att skapa möten mellan personer födda utanför Sverige och lokala matproducenter, som jordbrukare och mathantverkare.
Under hösten 2024 blir det två events där det kommer att hållas föreläsningar, workshops och en marknad. Projektet är finansierat av Jordbruksverket och ska i slutändan resultera i en kokbok med recept från personer födda utanför Sverige som tar dig med på en världsomspännande matresa.