Nyborgs gård ligger mitt ute i ett böljade åkerlandskap. Gården är känd sedan 1400-talet och nuvarande huvudbyggnaden från 1630 skymtar i ändan av den långa allé som du åker genom för att komma fram till den lilla röda gårdsboden, där du kan handla.
Nyborgs gård var en av de första i Sverige som framställde kallpressad rapsolja. Det var tidigt på 1990-talet och då pressades och tappades oljan hemma i köket. Idag har familjen flyttat produktionen till lokaler på gården där flera maskiner långsamt och skonsamt pressar oljan. Pressning och sedimentering sker regelbundet under hela året i mörka svala lokaler för att bevara oljans kvalitet.
Den smakrika oljan är idealisk tillsammans med nordiska smaker som potatis, äpplen, griskött, viltkött och färsk och rökt fisk. Den kompletterar smör och förhöjer dess nötighet. De allra bästa smakkompisarna är kanske rapsens släktingar – senap, kål och rovor. Dessutom innehåller kallpressad rapsolja många nyttiga näringsämnen och är en av de bästa, naturliga Omega-3-källorna.
Marken, som idag är Nyborgs åkrar, var för inte allt för länge sedan sjöbotten bestående av olika sorters lera och mängder av mineralrika fossil. Det är en av nyckelfaktorerna för gårdens fylliga och smakrika rapsolja. Lerjordarna behåller fukten effektivt och är fulla av kalcium och fosfor, vilka tas upp av rapsen och bevaras i oljan. Att det går att odla raps så pass långt norrut är tack vare Mälarens milda klimat. Rapsen får dock kämpa lite hårdare och får därmed en längre blom- och mognadsperiod. Faktorer som i slutändan ger en mer komplex smak!
I gårdsboden kan du köpa rapsoljan både på flaska och i dunk. Där säljs också några noga utvalda matprodukter av god kvalitet, som sylt och marmelad från Ånäbben och NötellaKräm från Skokloster Choklad. Sortimentet kompletteras med ägg, viltkött från gårdens skogar och den egna honungen. Du kan också köpa dig en kopp kaffe och från påsk till oktober finns Sänkdalens goda glass.








