”Ari reste sten över Hjälm sin fader. Gud hjälpa andens hans.”
För nästan tusen år sedan beslutade Ari som bodde på Ramsjö gård att låta resa en runsten till minne av sin far Hjälm. Han gav uppdraget till runristare Erik som hade gjort sig ett stort namn i Fjädrundaland (Fjärdhundraland). Erik är exempelvis upphovsman till en runsten som står granne med Forsby kvarn och på en gård ytterligare lite längre söderut står två tvillingstenar mitt emot varandra.
Den här stenen fick dock ett något annorlunda liv.
Den stod i fred under lång tid men exakt var vet man inte. Under någon gång på 1600-eller 1700-talet verkar den dåvarande godsägaren på Ramsjö gård dock ha flyttat den till gårdsplanen invid det gula stora huset som nu står på platsen.
En av Gustav III:s närmaste män, George Seton bodde under 1700-talet med sin son Alexander på Ekolsunds slott. Vid något tillfälle var Alexander i trakterna kring Morgongåva och fick där syn på runstenen med det stora korset. Anledningen är inte klarlagd, men 1787 fraktade Alexander Seton stenen över Nordsjön till Edinburgh i Skottland. Han kanske ville imponera på folk i det gamla hemlandet? Stenen har sedan dess stått under slottsmuren i Edinburgh och med tiden nästan helt glömts bort.
Föreningen Morgongåva Vikingavänner tyckte dock att stenen hörde hemma i Morgongåva och anlitade en egen runristare och historisk expert, Kalle Runristare från Adelsö, för att ordna detta. Kalle åkte till Edinburgh för att detaljstudera stenen och väl hemma i Sverige beställde han ett granitblock på 1,2 ton och började skapa en exakt kopia av den.
Under pompa och ståt restes stenen den 20:e september 2014 i den lilla parken invid järnvägen i Morgongåva. Parken har också restaurerats med nya grusgångar, bänkar och rabatter, vilket gör att stenen kan ses i en välkomnande miljö.