Var ligger Fjärdhundraland?
Vårt område definieras av var våra medlemmar finns – mellan Västerås, Sala, Strängnäs, Uppsala, Enköping och Stockholm. Vi har inte satt några gränser eftersom gränser inte är intressanta för besökare. Ta en titt på kartan!
Vad betyder ”Fjärdhundraland”?
Namnet kommer från det vikingatida/medeltida folklandet med samma namn. Läs mer här!
När bildades Fjärdhundraland?
Föreningen bildades 2011 som ett resultat av Leaderprojektet Turism i Fjärdhundrabygden som pågick 2009–2011.
Hur många medlemmar har Fjärdhundraland?
Föreningen har i december 2023 drygt 170 medlemmar.
Hur jobbar ni?
Vi jobbar från två håll:
Vi arbetar för er som besöker oss. Vi vill göra det enkelt och trevlig för er som besöker oss. Därför struntar vi i gamla gränser och tråkiga grejer som kommuner och län och fokuserar på att göra destinationen så komplett som möjligt för dig som besökare. Detta gör vi genom att se oss själva ur besökarnas synvinkel och skapa starka nätverk. Vi besöker varandra, håller oss nyfikna på hur andra arbetar och är öppna för förändringar i omvärlden. På så sätt kan vi möta er som kommer och hälsar på.
Vi jobbar för att utveckla området. Fjärdhundraland är en ekonomisk förening som ägs och drivs av medlemmarna, vars egna drivkrafter är grunden. Det är personer med en stark vilja att göra sin grej – entreprenörer, nördar, hembygdsforskare, konstnärer. Vi vill skapa ett klimat där en mångfald av starka viljor skapar en intressant helhet. Föreningens bränsle är all den kompetens och det driv som finns hos de enskilda medlemmarna. Genom att uppmuntra till nya samarbeten skapar vi en destination som är större än summan av delarna.
Hur finansieras Fjärdhundraland?
Vår grundverksamhet finansieras av medlemsavgifter, serviceavgifter och deltagaravgifter på våra evenemang. Dessutom jobbar vi mycket gratis, för att det är kul och ger mycket tillbaka! På det sättet klarar vi att driva våra evenemang och en löpande verksamhet som ger tillräckligt mycket tillbaka till våra medlemmar.
När det kommer utlysningar som passar oss så söker vi, och kan därmed finansiera utveckling utöver det vi klarar av på egen hand. Genom att under en begränsad tid jobba fokuserat med ett område, med arvoderad projektledning, kan vi ta ytterligare steg i vår utveckling.
Vem kan bli medlem?
Föreningens ändamål ska enligt stadgarna ”arbeta med bygdeutveckling till exempel genom att driva projekt, ha gemensam marknadsföring och öka samverkan mellan medlemmarna. Fokus ligger på turism och småskaligt landsbygdsföretagande, samt därmed förenlig verksamhet.”
Du som har en verksamhet som utvecklar landsbygden genom att vända sig till besökare är varmt välkommen som medlem. Vår princip är att vara öppen för olika typer av verksamheter. Du som aktivt söker samarbeten i föreningen kommer att få mest ut av medlemsskapet, speciellt om du vänder dig till målgrupper som är intresserade av småskalig kvalitet, lokal produktion och lokal utveckling.
Här kan du läsa mer om att bli medlem.
Kan ni hjälpa mig med mitt nya företag?
Stöd till en levande landsbygd
Vi vill främja en levande landsbygd. Därför hjälper vi dig gärna om du vill starta en ny verksamhet som vänder sig till besökare. Det handlar främst om att sätta dig i kontakt med andra medlemmar som har gjort en liknande resa som du har framför dig. När du startar hjälper vi dig att nå ut genom att dela dina inlägg i sociala medier och ta med dig på vår välbesökta webb. Skicka ett mail till eller ring 0701-73 93 99 så pratar vi vidare.
Hur arbetar ni med hållbarhet?
Social hållbarhet
En av föreningens hörnstenar är att ge ett sammanhang till den som startar en ny verksamhet, och en plattform för den som behöver hitta kunder. Vi knyter ihop småföretagen med det ideella och skapar ett klimat där det finns möjligheter att göra sin grej i ett tillåtande och öppet sammanhang.
Vi arbetar också för kvalitativ, småskalig turism som får växa organiskt. Målet är att det sa komma besökare med ett starkt intresse för det vi kan erbjuda, så att våra företag och sevärdheter har tillgång till målgrupper som betalar tillräckligt för en bra försörjning. På så sätt får vi en hållbar tillväxt i turismen och undviker massturismens baksidor.
Miljömässig hållbarhet
Minskad pendling är en av effekterna av det ökande småföretagandet i området. Bilberoendet är dock stort – även för kunder som vill besöka oss. Därför satsar vi på cykling, med morot i form av en rabatt, cykelleder och information.
Vi har stöttar våra medlemmar med information om vilka möjligheter att förbättra som finns, genom t.ex. Klimatklivet. Vi uppmuntrar våra medlemmar att sälja via REKO för att förbättra logistiken. Vi har påbörjat en satsning för att arbeta med naturens platser, och där skapa förståelse och kunskap om frågor som klimat och biologisk mångfald.
Vår socialt hållbara, kvalitativa, småskaliga turism är också miljömässigt mer hållbar, eftersom den inte fokuserar på kvantitet, utan kvalitet.
Ekonomisk hållbarhet
Vi mäter den ekonomiska utvecklingen i föreningen i en årlig enkät, och ser en mycket positiv utveckling, med 2018 en sysselsättning på uppskattningsvis 100 heltider och en omsättning på uppemot 100 miljoner kronor.
Men, inte minst, det är mycket lättare att starta en ny verksamhet i området nu, än det var när vårt första projekt startade 2009. Nu finns en infrastruktur som gör det betydligt enklare att nå ut till de specialintresserade kunder som vill betala det som behövs för att man ska kunna leva på sin kvalitativa, småskaliga verksamhet. Genom att vi samarbetar handlar vi också lokalt, och får en stärkt lokal ekonomi i hela området.
Kan vi komma på studiebesök eller kan ni komma till oss?
Vi tar gärna emot besök, och berättar om vår resa och hur vi arbetar. Ett vanligt upplägg är att vi besöker en eller två medlemmar, lyssnar på deras historia, äter något gott och sedan pratar om Fjärdhundraland under en timme – med ett inspirerande föredrag om de lärdomar vi gjort under tio år med och utan projekt. Hör av er om ni vill veta mer!
Vill ni ha ett föredrag eller workshop hos er? Mats Thorburn håller regelbundet uppskattade föredrag om landsbygdsutveckling, marknadsföring och hållbara projekt, med avstamp i lärdomarna från Fjärdhundraland. Föredragen anpassas till era förutsättningar och önskemål. Hör av er!