Res och ät! I slutet av september är det dags för Mat & Människor – den stora skördefesten. Då finns det alla möjligheter att smaka på Fjärdhundraland och träffa människorna bakom maten.
Text & foto: Ann-Helen Meyer von Bremen
Vi tar oss tillbaka till Mat & människor 2023.
Pulled lamb med honungsyoghurt, nygräddade våfflor med sylt, Gammelmormors surkålssoppa, buffé med spröda småkakor, Toast Skogen med rökt viltkött, grönsaksbiffar, gråärtshummus och mycket annat står på menyn för årets upplaga av Mat & Människor. Totalt var det nästan 30 gårdar, caféer, mathantverkare och restauranger som deltog.
På varje plats kunde besökarna för bara 40 kronor köpa en liten aptitretare och få smaka något av all den mat som odlas, föds upp, förädlas och serveras i Fjärdhundraland.
Åsa Eriksson från Stockholm är en av alla tusentals besökare. Hon har under flera år gjort en septemberutflykt och besökt evenemanget. Första gången var det främst för att hälsa på några vänner som hade flyttat till Fjärdhundraland, men besöket gav mersmak.
– Då upptäckte jag hur många intressanta ställen det finns i Fjärdhundraland och som jag inte alls kände till. Jag gillar också att kunna besöka flera producenter på en och samma dag och att flera av dem ligger i närheten av varandra, säger Åsa Eriksson.
Numera har hon med sig kylväska och passar på att köpa rejält med grönsaker, kött, mjölk och andra mejerivaror.
Mat & Människor handlar också om att lära känna människorna bakom maten och att få ta del av all den matkunskap som finns. Här finns möjlighet att få recept och matlagningstips, råd om hur man bäst röker sitt kött, brygger sitt te eller tar vara på skörden i form av syrning, torkning och inläggning. Det blir visningar av Reuterwalls skolträdgård från 1870 och av Landsbergas gårdskvarn, men även av odlingar, våtmark, djur och landskap. Och mycket annat.
– Vi vet att det finns ett stort intresse för matkunskap bland konsumenterna och därför känns det självklart att ägna sig åt folkbildning i matens tecken, säger Thomas Björk, som är ordförande i Fjärdhundraland.
Mat & Människor är evenemanget där du smakar dig fram genom landsbygden. Menyn med alla deltagares smaktallrikar släpps några veckor innan evenemanget, så antingen kan du planera in din rutt efter de serveringar du är sugen på, eller så kan du ta det som det kommer. Gott och trevligt lär det bli hur som helst!
- Mat & Människor är en lördag i slutet av september varje år. 2024 är det lördagen 21 september.
- På varje ställe finns en smaktallrik att köpa.
- Navigera med hjälp av Fjärdhundralandskartan eller mobilkartor via webbsidan.
- All info finns på matomanniskor.se
Varför inte passa på att tillbringa en helg på landet? Boka in en övernattning och somna mätt och nöjd efter Mat & Människor, och vakna till en hel söndag då du kan upptäcka andra pärlor i Fjärdhundraland. Besök en keramiker, ta en vandringstur eller bara slappa på ett mysigt fik. Det finns mycket att uppleva i Fjärdhundraland.