Fjärdhundraland är ett modernt nätverk som lyfter fram bra upplevelser och utvecklar landsbygden. Men våra rötter finns mer än tusen år tillbaka i tiden. Vi lånade namnet Fjärdhundraland från vikingatiden.
2009 startade ett projekt i Fjärdhundra som hette Turism i Fjärdhundrabygden. Projektet blev en framgång, och när det var slut bildade vi en förening vi kallade Fjärdhundraland. Namnet delar vi med vikingatidens Fjärdhundralänningar, som också levde här, handlade och byggde nätverk. Vi har en del gemensamt.
Fjärdhundraland – forntid, vikingatid och medeltid
Det som idag kallas Uppland var fram till slutet av 1200-talet indelat i folkland. Fjärdhundraland (ibland stavat Fjädrundaland) var det västra folklandet, med Tiundaland åt nordöst och Attundaland i sydöst. Fjärdhundraland sträckte sig från Färnebofjärden i norr till Birka i söder, alltså ungefär Heby och Enköpings nuvarande kommuner. Exakt hur gränserna gått genom historien är det ingen som vet.
Forntidens och vikingatidens människor var beroende av handel, och av allianser. Släktband och vänskapsband var livsviktiga. För att kunna upprätthålla banden behövde de kunna besöka varandra – då precis som nu behövdes goda kommunikationer. Hela folklandet byggdes upp kring de viktiga vägarna.
Så hur tog de sig fram?
Örsundaån – vikingatidens E18
Vattnet var motorvägen. Båten var det snabba kommunikationsmedlet som gjorde att både järnmalm och jordbrukets varor kunde transporteras söderut och österut, till ”storstäderna” Gamla Uppsala och Birka. Tänk på det när du besöker Örsundsbro idag! Här skeppades varor ut till handelsplatserna i Gamla Uppsala, Birka och så småningom till Stockholm.
Torrskodd till Enköping
Men även till fots och till häst behövdes vägar. Ett säkert sätt att ta sig fram utan karta och kompass var att följa de sandiga åsarna – alltid väldränerade så att de höll sig torra året runt. Risken att gå vilse var minimal; bara följ åsen. Enköpingsåsen är en av de mäktiga åsar som inlandsisen lämnat efter sig och som söder om Heby slår följe med Örsundaån. När Örsundaån viker av åt öster visar åsen vägen rakt söderut till Mälaren och den handelsplats som kom att kallas Enköping.
Tack vare Örsundaån och Enköpingsåsen kunde vikingatidens människor handla, resa och leva i folklandet Fjärdhundraland.