Vandring kan du göra till nästan precis vad du vill – en stillsam promenad som får ta halva dagen eller en snabb powerwalk som får upp flåset. Du väljer själv, men det blir alltid roligare i en vacker omgivning.
Vill du vandra en längre sträcka är Upplandsleden ett bra val. Tydligt uppmärkt med orangea vägvisningar och här och där en iordningställd rastplats eller vindskydd. Du kan också testa Dalkarlsvägen, som har den sträckning (på ett ungefär) som masarna och kullorna tog förr i tiden när de skulle ner och säsongsjobba i Stockholm.
Vill du göra en kortare vandringstur är det nästan alltid roligare att välja en slinga – för vem vill gå samma väg fram och tillbaka? På en hel del ställen på Upplandsleden finns det rundslingor, som är markerade i orange med en blå prick.

Vid Vånsjöåsen och Torslundagropen, drygt en mil norr om Enköping, finns en slinga på knappt 8 km. Trots att det är en kort tur är den varierad och fylld av upplevelser. Som alltid i Fjärdhundraland blir det en tur både i naturens och kulturens tecken.
Inför 2025 har Upplandsstiftelsen, som förvaltar Upplandsleden i Uppsala län, uppdaterat sträckningen så att leden går vidare norrut via Torstuna kyrka. Här går vi över åkrarna och passerar en bäck över en fin, nybyggd bro.

På Vånsjöåsens topp hittar du tusenåriga gravar, anlagda invid den – på den tiden – breda Örsundaån, som fungerade som dåtidens motorväg. Gravarna signalerade både vem som ställde och styrde i trakten samtidigt som de höll en symbolisk översikt över de resande. Vånsjöåsen med sina magra och soliga marker är perfekta för många ängsblommor och under april kan du njuta av en tät matta av backsippor.
Sandtaget Torslundagropen med sitt, vid första anblicken, sterila ökenlandskap är ett eldorado för insekter. Redan tidiga vårdagar hörs ett ihärdigt surrande av värmeälskande vildbin som krupit ur sina bon i det gamla sandtagets väggar och kalasar på vårens första tussilago och sälgblommor. Har du ork i benen ska du inte missa att klättra upp till rastplatsen på åsens högsta punkt. Utsikten är härlig!

Vånsjöåsen och Torslundagropen är delar av den långa Enköpingsåsen, som här löper fram i kanten av de gamla vattensystemen. Länge var de låglänta och fuktiga markerna slåttermark och här och där ser du rödfärgade lador där vinterhöet förvarades.

Foto: Ann-Helen Meyer von Bremen
Andra halvan av vandringen går genom öppen jordbruksbygd med vidsträckta vyer. Du passerar en gammal smedja, placerad på behörigt avstånd från bebyggelsen i byn Torslunda. Eldsvåda var en ständig fara! En del av vandringen går också på den gamla huvudvägen mellan Dalarna och Stockholm, ordentligt utrustad med milstenar och gästgiverier på bestämda avstånd. I Vånsjö finns det gamla gästgiveriet bevarat.
Vilket håll ska en välja att gå på slingan? Båda går naturligtvis bra och kanske känns det naturligast att starta med de två fina naturreservaten Vånsjöåsen och Torslundgropen, men andra hållet är nästan ännu trevligare. Först en stund med himmel och öppna landskap för att sedan kunna ta en efterlängtad fika på Torslundagropens topp och inte minst för att avsluta med den vackra vandringen söderöver längs Vånsjöåsens krön.

Text: Ylva Fontell. Foto: Mats Thorburn
Parkering finns vid södra änden av Vånsjöåsen.